Vad krävs det för utbildning, erfarenhet och personliga egenskaper för att jobba med måleri? Vi tittar på fyra platsannonser där alla kommer från företag i Stockholm.

Företag 1

Den anställde ska både ha ansvar för ekonomisk och teknisk fastighetsförvaltning. Totalt är ansvaret för 1000 lägenheter.

Här krävs ”erfarenhet av fastighetsförvaltning” alternativt att man jobbat inom servicebranschen i en ledningsroll. Någon specifik utbildning efterfrågas inte men man ”ser gärna” att de sökande har eftergymnasial utbildning som målare. Ett alternativ är att man har likvärdig erfarenhet.

De egenskaper som framförallt lyfts upp är att man har fokus på service och kan jobba i högt tempo. Andra förmågor som efterfrågas är att man har lätt att samarbeta samt både kan inspirera och motivera det team man jobbar med så att de når uppsatta mål.

Företag 2

Även här ges ett helhetsansvar inom måleri. Det är i detta fall studentbostäder och man ska som förvaltare ha ansvar för ca 3000 lägenheter. I likhet med ovan är man ett team men har ansvaret för att driva frågor och projekt framåt.

Här krävs ”relevant akademisk examen”. Denna ska då vara antingen inom ekonomi, fastighet eller liknande områden. Man förväntas även ha ”flera års” lång erfarenhet av området. Inom denna erfarenhet ska det funnits ett ansvar för budget och resultat. Man ska även ha relevant kunskap inom hyresjuridik, beställarkompetens, ledaregenskaper och körkort.

Företag 3

Här nämns inte hur många fastigheter eller lägenheter man är ansvarig för. Däremot är de tydliga med att man jobbar inom en grupp som gemensamt jobbar med fastighetsförvaltning. Dessa arbetsgrupper är på 8 – 10 personer.

De två ovan nämnda företaget började med att ställa krav gällande erfarenhet och utbildning. Här börjar man istället att lägga fokus på personlig lämplighet. De lägger stor vikt vid personligt engagemang och att man har god samarbetsförmåga. Struktur och en känsla för ”ordning och reda” väger tungt.

Utbildningsmässigt krävs eftergymnasial utbildning. Utbildningen ska vara inom just fastighetsförvaltning och man kräver även att personen minst har jobbat tre år med fastighetsförvaltning. Erfarenheten ska bestå av budget, ekonomi samt portföljstyrning. Ett krav är även B-körkort.

Företag 4

Här söks en person som brinner för fastighetsförvaltning och vara ”nära hyresgästerna”. Personen ska trivas med att bygga långsiktiga relationer och ha god samarbetsförmåga.  I likhet med tjänsterna ovan är det ett brett uppdrag där ett samarbete förväntas med de övriga som ingår i teamet.

Utbildning som krävs är ”eftergymnasial utbildning” vilket både kan vara högskola, universitet eller yrkeshögskola. Men även utan denna utbildning finns chansen att få jobbet. Detta förutsa att man har ”likvärdig erfarenhet”. Har man erfarenhet av fastighetsförvaltning kan alltså tjänsten sökas även om man inte har korrekt utbildning.

Här krävs även ”dokumenterad förhandlingsvana” vilket är något som inte nämns i de övriga annonserna. Man ska även vara insatt i fastighetsekonomi och vilka faktorer som driver upp värdet på fastigheter.

Utöver utbildning lägger företaget stort fokus på de personliga egenskaperna. Framförallt bör man vara självgående, vara serviceinriktad, ha gott bemötande och vara uppmärksam. Man vill även att personen är duktig på att kommunicera både ut mot kunderna och internt inom företaget. Ytterligare egenskaper som nämns är att man bör vara strukturerad, ekonomiskt insatt och duktig att få med sig andra inom ett projekt.